Bosbeheer
Bossen, natuurterreinen en landschapselementen maken deel uit van een robuuste landschapsstructuur binnen de gemeente Echt-Susteren. Bij de ontwikkeling en het beheer van ongeveer 295 hectare bos- en natuurterreinen die in eigendom zijn van de gemeente zijn klimaatbestendigheid, duurzaamheid en biodiversiteit de belangrijkste uitgangspunten voor de komende beheerperiode 2022-2032
De gemeente Echt-Susteren wil meer oude bomen in het groeiende bos hebben. Ze werkt hieraan door specifieke methoden toe te passen om het bos te verjongen en te transformeren.
Speerpunten voor het verhogen van de biodiversiteit en klimaatbestendigheid
- Behoud van oude loof- en naaldbomen. Bijna 10% van de bossen in Echt-Susteren is ouder dan 90 jaar. Om de soortenrijkdom te vergroten worden juist oude bomen gespaart. Het beheer is er in deze oude bossen op gericht om de bomen ouder te laten worden, eventuele uitbreiding van exoten zoals Amerikaanse eik en vogelkers tegen te gaan, en tegelijkertijd te zorgen voor voldoende bosverjonging.
- Tegengaan van bodemverzuring door aanplant van rijk-strooiselsoorten zoals hazelaar, ratelpopulier, esdoorn, haagbeuk, boswilg en linde.
- Herstel van 21 poelen door het verwijderen van slib en begroeiing, zodat het leefgebied weer geschikter wordt voor (gids)soorten zoals de kamsalamander en boomkikker.
- Herstel hydrologie: Waar mogelijk herstel van de waterhuishouding door aanpassingen hier in. Zoekgebieden zijn gelegen op de flanken van het maasterras, of aan de randen van beekdalen.
- Versterken van de natuurlijke verbindingen tussen natuurterreinen, zodat (gids)soorten zoals de wilde kat Midden-Limburg kunnen bereiken, en reeds aanwezige soorten als de boomkikker kunnen migreren tussen het IJzerenbosch en Haeselaarsbroek.
Speerpunten voor duurzaam beheer
- Investeren in bosverjonging door aanplant en natuurlijke verjonging van ongeveer 25 hectare bos.
- Periodiek onderhoud in de bossen en natuurterreinen zodat structureel gewerkt wordt aan deze opgaven.
- Van exotenbestrijding naar exotenbeheersing door acceptatie van deze exoten met dominantie van Amerikaanse eik en douglas, en het inperken van de verspreiding van deze soorten door aanplanten van soorten die groeien in schaduwrijke omstandigheden.
- Verlaagd oogstniveau van 50% van de bijgroei: voor een hogere staande houtvoorraad, ouder wordende bossen en hogere biodiversiteit.
Speerpunten voor een veilige en aantrekkelijke leefomgeving
- Veilig recreëren door periodieke inventarisatie en uitvoering boomveiligheidscontroles.
- Aantrekkelijke bosbeelden door behoud van markante bomen, behoud van karakteristieke houtopstanden en afwisseling in boomsoorten en leeftijden van bomen.
- Verhogen brandveiligheid door aanleg geleidelijke bosranden en bosomvorming in het kader van natuurbrandpreventie.
Speerpunten voor organisatie beheer
- Uitvoering werkzaamheden maatschappelijk verantwoord door inzet vrijwilligers, social return en inzet lokale / regionale aannemers.
- Transparante werkwijze door werkzaamheden planmatig op te pakken en te verantwoorden.
Vragen?
Voor meer informatie over het bosbeheer of inzage in de beleidsdocumenten kunt u terecht bij de afdelingen Ruimtelijke Ontwikkeling of Beheer Openbare Ruimte, cluster Groen, of via ons algemene telefoonnummer 0475 478 478 of mail naar [email protected].