Geschiedenis van Echt-Susteren
De gemeente Echt-Susteren is gevormd in 2003 toen twee, eigenlijk drie, oude stadjes (Echt, Susteren en Nieuwstadt) samengingen. Deze voormalige middeleeuwse stadjes hadden in het verleden stadsmuren en poorten. Ze herbergen een bijzonder rijke historie die nog enkele duizenden jaren teruggaat.
Gemeentelogo
Het groene deel van het logo bestaat uit een kerk en een huisje met daaromheen bomen. Het staat voor onze mooie kernen, zij zijn de basis van onze gemeente, en de natuur in onze gemeente. De halve cirkels van het blauwe deel geven de regionale uitstraling op het gebied van onderwijs en werkgelegenheid van Echt-Susteren weer. Het middelpunt van de cirkels benadrukt de doelgerichtheid van onze gemeente. Wij weten waarvoor we staan en welke visie we willen uitdragen. De twee rechte lijnen in het logo stellen de hoofdwegen door onze gemeente voor: de A2 en de Rijksweg. Het zijn belangrijke wegen voor Echt-Susteren. Reizigers van noord naar zuid en vice versa komen altijd door onze gemeente.
Gemeentevlag
De vlag is vastgesteld door de gemeenteraad en heeft de goedkeuring van de Hoge Raad van Adel. De vlag is schuin vierengedeeld door een wit schuinkruis, waarvan de breedte van de armen gelijk is aan 1/10 van de hoogte van de vlag. In de blauwe vlakken ziet u een witte ruit, waarvan de hoogte gelijk is aan 1/3 en de lengte aan 1/4 van de hoogte van de vlag. Op de rode vlakken staat een geel herkruist kruis, waarvan de hoogte gelijk is aan 5/12 en de breedte van de armen aan 1/20 van de hoogte.
Gemeentewapen
In het gemeentewapen van Echt-Susteren ziet u het volgende terug:
In keel (kleur rood) een schuinkruis van zilver, met twaalf herkruiste kruisjes van goud, in elke hoek drie. In de schildvoet van zilver ziet u een uitkomende tak met drie elzeproppen van sinopel-groen.
Het schild wordt gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels. Twee vrouwen met lang golvend haar en met een onderkleed van keel (rood) en een gotisch geplooid bovenkleed van azuur houden het schild vast. Ze dragen een omrande, gegolfde kap van zilver en op hun buitenste hand met kaphandschoen hebben ze een gepluimde valk.