Bouwen aan de toekomst met oog voor groen en natuur
In de gemeente Echt-Susteren wordt volop gewerkt aan de balans tussen groei en natuur. Terwijl nieuwe bouwprojecten en ontwikkelingen noodzakelijk zijn voor de toekomst, is het even belangrijk om het groen in de regio te behouden en zelfs te versterken. Bij elke nieuwe ontwikkeling, van woningbouw tot bedrijven, zorgt de gemeente ervoor dat het verloren groen op een verantwoorde manier wordt gecompenseerd. Dit is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een belangrijke investering in een gezonde, groene leefomgeving voor de inwoners van de gemeente. Ook wordt er extra groen toegevoegd bovenop wat wettelijk verplicht is.
Het belang van groen in de gemeente
"Groen is veel meer dan bomen en struiken", zegt wethouder Hub Meuwissen (Groenbeheer Openbare Ruimte). "Het draagt bij aan een gezonde leefomgeving, helpt de lucht te zuiveren en zorgt voor een prettig klimaat." De gemeente streeft ernaar het verloren groen niet alleen te compenseren, maar ook te verbeteren en uit te breiden. Zo wordt er bij renovatieprojecten, zoals in Pey, Nieuwstadt en Susteren, gekeken of extra groen kan worden toegevoegd. Het biedt een meerwaarde voor de leefomgeving. "Dit kan bijvoorbeeld door groen toe te voegen en zo in te richten dat het bijdraagt aan een prettige omgeving", legt de wethouder uit. "Denk aan plekken waar mensen kunnen wandelen of tot rust komen. Of door natuur te creëren die zowel goed is voor mensen als dieren. Groencompensatie sluit ook naadloos aan bij de Cittaslow-gedachte van de gemeente, waarbij duurzaamheid, leefkwaliteit en respect voor de omgeving centraal staan."

Groencompensatie in Nieuwstadt
In Nieuwstadt is groencompensatie nauw verbonden met de ontwikkelingen rondom VDL Nedcar. De fabriek, die jarenlang een belangrijke economische rol speelde, ligt op het grondgebied van de gemeente Sittard-Geleen. Hoewel de productie daar inmiddels is stilgelegd, blijft de gemeente Echt-Susteren werken aan groencompensatie in de omgeving. Omdat Nieuwstadt direct grenst aan het terrein van VDL Nedcar, zijn er ook in deze omgeving maatregelen getroffen om de uitbreiding van de fabriek te compenseren. De gemeente Echt-Susteren wilde niet alleen voldoen aan de wettelijke eisen, maar ook extra investeren in de vergroening van Nieuwstadt. En daar draagt Stichting Groenfonds Omgeving VDL Nedcar financieel een steentje bij met een extra groen compensatie.
Projectenkaart Swentibold
Een concreet voorbeeld van de extra investeringen is de Projectenkaart Swentibold. Dit initiatief richt zich op het vergroenen van de leefomgeving in en rondom Nieuwstadt. Onder dit initiatief vallen verschillende projecten, waaronder de aanleg van een bufferzone aan de Linde, die de vergroening rondom VDL Nedcar versterkt. Daarnaast wordt er gewerkt aan een recreatieve verbinding rondom Nieuwstadt, die zorgt voor meer toegankelijk en beleefbaar groen en een betere verbinding tussen verschillende gebieden. En er wordt gekeken naar mogelijkheden om de kern van Nieuwstadt verder te vergroenen.
Vergroening van het centrum van Echt
Ook in en nabij het centrum van Echt is veel aandacht voor groen. Bij de ontwikkeling van een logistiek centrum is afgesproken dat de leefomgeving niet alleen behouden blijft, maar ook verbeterd wordt. De gemeenteraad heeft besloten dat het centrum en de omliggende gebieden groener moeten worden. Er zijn al enkele stappen gezet, zoals het plaatsen van bloembakken en bomen. "Het centrum kan nog groener worden, wat het aantrekkelijker maakt en helpt bij het verminderen van hittestress," zegt wethouder Meuwissen.
"Zo creëren we een gezonde en duurzame leefomgeving voor onze inwoners."
Wethouder Hub Meuwissen
Plannen voor verdere vergroening
Naast de vergroening van het centrum zelf, werkt de gemeente ook aan plannen om de omliggende gebieden verder te vergroenen. Zo wordt er onderzocht hoe de oude trambaan bij Ophoven zichtbaarder kan worden gemaakt en hoe het gebied eromheen groener en toegankelijker kan worden voor recreatie. Ook wordt gekeken of agrarische gronden bij Slagmolen omgevormd kunnen worden tot groene uitloopgebieden. Deze gebieden, met kruidenrijke graslanden en bos, bieden recreatiemogelijkheden voor de inwoners en fungeren daarnaast als groene afscherming voor de bedrijfsgebouwen. "Deze projecten zorgen voor een prettiger leefklimaat en meer mogelijkheden voor ontspanning," voegt wethouder Meuwissen toe. "We blijven werken aan het verbeteren van onze groene ruimtes en het uitvoeren van nieuwe bouwprojecten, met voldoende groencompensatie. Zo creëren we een gezonde en duurzame leefomgeving voor onze inwoners."