Eikenprocessierups bestrijden

De eikenprocessierups veroorzaakt ieder voorjaar overlast. Daarom starten wij eind april, begin mei met de bestrijding van de eikenprocessierups in de openbare ruimte. Op uw eigen terrein kunt u zelf een bedrijf inschakelen om de eikenprocessierups te bestrijden.

Wat u moet weten

Levensloop van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Die legt voor de winter eitjes in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren de eitjes. Eind april of begin mei komt de rups tevoorschijn. Rond eind mei krijgt de rups brandharen. In juli en augustus verpopt de rups zich tot een vlinder. Het vrouwtje legt haar eitjes dan weer in de eikenbomen.

Gezondheidsklachten

De haren van de processierups zorgen voor overlast. Ze waaien uit de bomen en kunnen dan op de huid van mensen komen. Sommige personen krijgen hier klachten van zoals pijnlijke jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of de luchtwegen. Ook voor dieren zoals vee, huisdieren en paarden zijn er gezondheidsrisico’s. We raden u aan om uit de buurt van de aangetaste bomen te blijven. Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht bij de GGD Limburg Noord.

Eikenprocessierupsen op boom

Wat doet de gemeente?

  • Samen met de aannemer bekijken we op welk moment de bestrijding moet starten. Meestal is dit eind april/begin mei. Dit hangt af van de bladontwikkeling van de eiken, de omgevingstemperatuur en het stadium van de eitjes.
  • Als u de eikenprocessierups ziet in bomen in de openbare ruimte, kunt u dit melden bij de gemeente.
  • We behandelen de eikenbomen die ons eigendom zijn op een milieuvriendelijke, maar doelmatige wijze. Een gespecialiseerd bedrijf voert de bestrijding uit met behulp van een spuitkanon en een tractor.
  • Voor mensen, het groen en huisdieren heeft het bestrijdingsmiddel geen nadelige effecten en bijwerkingen.

Bekijk het document om te zien hoe de bestrijding van de eikenprocessierups in zijn werk gaat.

Bestrijding op particulier eigendom

  • Heeft u op uw eigen terrein last van de eikenprocessierups? Dan kunt u een gespecialiseerd bedrijf inschakelen voor de bestrijding. Zie hiervoor bijvoorbeeld www.smemo.nl.
  • De kosten hiervan zijn voor eigen rekening.
  • Eiken of houtsingels op particuliere grond worden niet door de gemeente behandeld.
  • Ook eiken op grond van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten, worden niet door de gemeente behandeld.

Wilt u meer informatie over het bestrijden van de eikenprocessierups? Kijk dan op het landelijke informatiepunt van de Rijksoverheid: processierups.nu

Infographic over eikenprocessierups-bestrijding
Uitgeschreven tekst van de infographic

Eikenprocessierups

Monitoren

In maart monitoren we hoe de eikenprocessierups zich ontwikkelt. Aan de hand van de ontwikkeling van de eitjes wordt het startmoment van de bestrijding bepaald.

Bestrijden april-mei

Als er voldoende blad aan de bomen zit worden de gemeentelijke bomen in kernen en buitengebieden waar veel mensen wonen of wandelen preventief bestreden. Bosgebieden bestrijden we niet. Ongeveer 7.000 bomen worden behandeld met het biologische bestrijdingsmiddel Xentari. Een bestrijdingsronde duurt ongeveer 2 weken. Voor het behandelen van bomen in uw eigen tuin dient u zelf iets te regelen.

Geluidshinder

Werkzaamheden kunnen zorgen voor enige geluidshinder. Wij vragen voor uw begrip!

Biodiversiteit verbeteren

Door gefaseerd te maaien, het ophangen van nestkasten voor pimpelmezen en koolmezen, het planten van bollen en inzaaien van kruidenmengsels proberen we meer natuurlijke vijanden aan te trekken. Daarnaast halen wij niet alle eikenprocessierupsnesten weg zodat natuurlijke vijanden zoals de sluipwesp kunnen overwinteren.

Gezondheidsklachten

De haren van de processierups zijn de veroorzakers van de overlast. Ze waaien uit de bomen en kunnen in contact komen met de huid van mensen. Sommige personen kunnen hier enorme klachten van ervaren die uiteenlopen van pijnlijke jeuk, huiduitslag of irritatie aan de ogen of de luchtwegen. Ook voor dieren waaronder landbouw vee, huisdieren en paarden zijn er gezondheidsrisico's. Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht bij de GGD Limburg Noord.

Melden

Ziet u een eikenprocessierupsennest ter grootte van een tennisbal of groter op een locatie waar deze overlast veroorzaakt meld dit via de Fixi app of via www.echt-susteren.nl/melden.