Energie opwekken en opslaan
Wilt u zelf duurzame energie opwekken en besparen op uw energiekosten? Zonnepanelen op uw dak zijn een slimme oplossing! U heeft niet per se een dak op het zuiden nodig. Ook daken op het oosten of westen, kunnen genoeg energie opwekken. Met zonnepanelen kunt u eenvoudig bijdragen aan een beter milieu.
Duurzaam en milieuvriendelijk
Zonnepanelen gebruiken zonlicht, een onuitputtelijke bron van energie. Ze zetten zonlicht om in elektriciteit zonder schadelijke stoffen of broeikasgassen uit te stoten. Tijdens de productie van zonnepanelen komt er wel wat CO2 vrij. Maar na de installatie levert u jarenlang schone stroom en helpt u het milieu te beschermen.
Is uw woning geschikt voor zonnepanelen?
Wilt u weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Let dan op deze punten:
- Ligging van het dak: daken op het zuiden zijn ideaal, maar daken op het oosten en westen kunnen ook genoeg energie opwekken. Bij een oost-west ligging is de stroomopwekking gelijkmatiger verspreid over de dag.
- Type dak: Zonnepanelen kunt u zowel op platte als schuine daken installeren.
- Schaduw: Ligt uw dak veel in de schaduw? Dan kan dit de opbrengst van de panelen verminderen. Een beetje schaduw is meestal geen probleem. Daar zijn technische oplossingen voor.
Woont u een appartement?
Dan beslist de Vereniging van Eigenaren (VvE) over het plaatsen van zonnepanelen. Woont u in een huurwoning? Dan is de verhuurder verantwoordelijkheid voor grote aanpassingen, zoals zonnepanelen.
Kosten en besparingen van zonnepanelen
De aanschaf van zonnepanelen is een investering die zichzelf na verloop van tijd terugverdient. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Investeren in zonnepanelen levert op lange termijn meer op dan een spaarrekening met een rente van 6,5%, terwijl de spaarrente vaak lager is dan 2%. Ook verbetert het energielabel van uw woning, wat de waarde kan verhogen.
Financieringsmogelijkheden
Heeft u niet genoeg spaargeld of wilt u liever wat geld achter de hand houden? Geen probleem! U kunt verschillende manieren vinden om zonnepanelen te financieren, zoals de Energiebespaarlening. Kijk voor meer informatie op onze pagina "Hoe betaal ik het allemaal?".
Tip van onze Gids Duurzaamheid:
"Heeft u al zonnepanelen? Draai dan uw wasmachine, droger of vaatwasser wanneer de zon schijnt. Zo gebruikt u de energie die u zelf opwekt en voorkomt u onnodige kosten voor terugleveren van stroom."
Al binnen één dag geïnstalleerd
Zonnepanelen worden binnen één dag geïnstalleerd. U hoeft hiervoor niet veel voor te doen. Controleer wel vooraf of uw elektriciteitsmeter de opgewekte stroom kan registreren. Dit kunt u eenvoudig laten checken via Enexis.
Overweeg een thuisbatterij
Met een thuisbatterij slaat u de zonne-energie op die u niet direct gebruikt en kunt u de stroom op een later moment gebruiken. De thuisbatterij wordt tussen de omvormer en de groepenkast geplaatst en kan uw eigen stroomverbruik verhogen van 30% naar 60%. Zo hoeft u minder stroom van het net af te nemen. Dit is handig als de regels voor stroomteruglevering (saldering) veranderen.
Waar moet u op letten bij het plaatsen van een thuisbatterij?
Als u een thuisbatterij wilt laten installeren, let dan op de volgende punten om alles goed en veilig te laten verlopen:
- Laat de installatie doen door een erkende installateur
Zorg ervoor dat een gecertificeerde vakman de thuisbatterij plaatst. Zo weet u zeker dat alles goed en veilig wordt aangesloten. - Kies een koele, goed geventileerde plek
Plaats de thuisbatterij op een plek met voldoende ventilatie. Dit voorkomt oververhitting. - Installeer een werkende rookmelder
Hang een rookmelder op in de ruimte waar de thuisbatterij hangt. Dit waarschuwt u op tijd bij rook of brand. - Houd de vluchtroute vrij
Zorg dat de thuisbatterij uw vluchtroute niet blokkeert. Dit is belangrijk voor uw veiligheid bij brand. - Monteer de thuisbatterij op een onbrandbare ondergrond
Bevestig de batterij op of aan een oppervlak dat niet brandt. Dit verkleint de kans op brandgevaar. - Informeer uw verzekering
Laat uw verzekeringsmaatschappij weten dat u een thuisbatterij heeft. Zo voorkomt u verrassingen in geval van schade.
Door deze stappen te volgen, zorgt u voor een veilige en efficiënte installatie van uw thuisbatterij.
Aanmelden zonnepanelen en thuisbatterij
Na de plaatsing van uw zonnepanelen en/of thuisbatterij, moet u deze aanmelden bij uw netbeheerder en energieleverancier. Dit is nodig om een vergoeding te krijgen voor de stroom die u teruglevert aan het net. U kunt zich aanmelden via Energieleveren.nl.
Vergunningen en kwaliteit
Meestal heeft u geen vergunning nodig voor zonnepanelen. Behalve als u in een monument of beschermd stadsgezicht woont. Kies altijd voor een installateur met het keurmerk Zonnekeur om problemen te voorkomen.
Met de juiste zonnepanelen en eventueel een thuisbatterij kunt u duurzaam profiteren van zonne-energie en besparen!
- Klik hier om uw gratis en persoonlijk advies te ontvangen van onze Gids Duurzaamheid.