Natuurvriendelijk isoleren

Natuurvriendelijk isoleren: bescherm uw huis én de natuur

Als u uw huis beter wilt isoleren, is het belangrijk om rekening te houden met de natuur. Bij isolatiewerkzaamheden kunnen beschermde dieren, zoals vleermuizen, worden verstoord of zelfs gedood. Dit is slecht voor de biodiversiteit en daarom zijn er regels in de Omgevingswet. In dit artikel leest u hoe u uw huis kunt isoleren op een manier die zowel goed is voor uw huis als voor de natuur.

Zwaluw tussen twee nesten onder dakrand

Hoe kunt u uw huis isoleren volgens de wet?

Bij het isoleren van uw huis kunnen dier, zoals vleermuizen in gevaar komen. Deze dieren leven soms in de spouwmuur van uw huis. Ze kunnen gedood worden als er isolatiemateriaal wordt aangebracht. Om dit te voorkomen, zijn er speciale regels.

Vroeger moest u voor isolatiewerkzaamheden eerst een duur en tijdrovend ecologisch onderzoek doen en een vergunning aanvragen. Dit was niet alleen ingewikkeld, maar kostte ook veel tijd. Nu is er een landelijke oplossing die het eenvoudiger maakt om uw huis te isoleren zonder de natuur te schaden.

Oplossing: natuurvriendelijk isoleren

U kunt nu kiezen voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in natuurvriendelijk isoleren. Dit betekent dat het bedrijf ervoor zorgt dat er geen beschermde dieren worden verstoord of gedood tijdens het isoleren. U heeft dan geen ecologisch onderzoek of vergunning meer nodig. Zo werkt het:

  • Rekening houden met de seizoenen: Het isolatiebedrijf houdt rekening met broedseizoenen van vogels en periode waarin vleermuizen hun jongen krijgen of overwinteren. Soms moeten de werkzaamheden daarom even wachten. Maak afspraken van tevoren, zodat u direct kunt beginnen zodra het kan.
  • Plaatsen van 'exclusion flaps': Het bedrijf plaatst speciale kapjes over openingen, zoals gaten in de gevel. Hierdoor kunnen vleermuizen wel naar buiten vliegen, maar niet terug naar hun oude plek.
  • Vervangende verblijfplaatsen: Het bedrijf zorgt voor alternatieve verblijfplaatsen voor de beschermde dieren door bijvoorbeeld een deel van de spouwmuur open te laten.
  • Melding bij de provincie: Het bedrijf meldt de werkzaamheden bij de provincie om ervoor te zorgen dat alles volgens de regels verloopt.

Wat zijn de randvoorwaarden?

Om ervoor te zorgen dat niet te veel beschermde dieren worden verstoord, zijn er enkele voorwaarden:

  • Maximum per buurt: Er is een limiet gesteld aan het aantal huizen per buurt dat zonder ecologisch onderzoek geïsoleerd mag worden. Als dit maximum is bereikt, moet u wachten tot het volgende beschikbare moment.
  • Geldigheid voor bepaalde huizen: De regels voor natuurvriendelijk isoleren zonder vergunning gelden alleen voor grondgebonden particuliere koopwoningen tot maximaal de vierde woonlaag. Voor grotere gebouwen, zoals grote Vereniging van Eigenaren (VvE's), blijft een ecologisch onderzoek noodzakelijk. Hiervoor kunt u gebruikmaken van de SVVE-subsidie, die 75% van de onderzoekskosten dekt.

Veelgestelde vragen over natuurbescherming in de Omgevingswet

Waarom zijn deze regels nodig?

De regels beschermen de biodiversiteit in Nederland, wat belangrijk is voor een gezonde natuur. Kwetsbare soorten, zoals vleermuizen en gierzwaluwen, krijgen extra bescherming.

Welke dieren zijn beschermd?

Er zijn honderden beschermde diersoorten in Nederland. U mag deze dieren niet doden, verstoren of hun nest- of verblijfplaatsen weghalen.

Wat doet een natuurvriendelijk isolatiebedrijf?

Zo'n bedrijf houdt rekening met de natuurlijke leefgewoonten van dieren en zorgt ervoor dat deze niet verstoord worden tijdens de werkzaamheden.

Hoeveel kost natuurvriendelijk isoleren?

De kosten variëren per huis. Voor een vrijstaand huis zijn de kosten vaak hoger dan voor een tussenwoning. Denk aan kosten tussen de € 300 en € 1.000. Vraag bij verschillende isolatiebedrijven naar de prijs voor uw huis.

Met natuurvriendelijk isoleren zorgt u niet alleen voor een duurzamer huis, maar helpt u ook de natuur om u heen te beschermen.