Nieuwe aanpak buurt- en speelplekken: 'Allemaal lekker naar buiten!'
De gemeente Echt-Susteren wil graag dat iedereen in Echt-Susteren elkaar de komende tien jaar veel meer gaat ontmoeten in de buitenlucht. Om te spelen, te bewegen, te sporten of gezellig te kletsen. Om dat voor elkaar te krijgen is er een nieuwe aanpak voor buurt- en speelplekken. Wethouder Kim Leurs geeft uitleg.
Waarom is er een nieuw plan voor buurt- en speelplekken gemaakt?
Wethouder Kim Leurs: "We hebben in onze gemeente elf bestaande speeltuinstichtingen waar we heel trots op zijn. Het oude beleid was verouderd en kon volgens ons én de speeltuinstichtingen beter. Aan de ene kant omdat de subsidiegelden eerlijker moeten worden verdeeld. Aan de andere kant omdat we als gemeente graag verder willen kijken dan alleen een speeltuin. We willen dat iederéén meer naar buiten gaat om elkaar te ontmoeten. Dat alle inwoners - van jong tot oud - gebruik maken van de openbare ruimte. Daarom zijn we samen met de stichtingen aan de slag gegaan met het Buurt- en speelplekkenbeleid 2024-2034."
Wat gaan we merken van de nieuwe aanpak?
"Op een aantal plekken in Echt-Susteren is nog geen buurt- of speelplek. Dat zijn zogenaamde 'witte vlekken' op de kaart. Van sommige plekken, bijvoorbeeld in Echt, hoorden we dat er wel behoefte is aan een plaats om elkaar te kunnen ontmoeten. Het is daarom super dat daar nu drie projecten lopen waar inwoners het initiatief nemen om een buurtof speelplek te maken. Er is in Echt Noord zelfs al officieel een stichting opgericht: 'Stichting Speel- en ontmoetingsplekken Echt-Noord'. In Echt Centrum is 'Stichting Spelen en Ontmoeten' in oprichting. Heel fijn! Juist doordat we afgelopen tijd actief aan de slag zijn met buurt- en speelplekken, krijgen we veel verzoeken waarin we als gemeente samen met de buurt kijken wat er nodig is. Het mooie is dat elke plek uniek is en past bij de behoefte. In het nieuwe beleid staat hoe de gemeente daarbij helpt. Dit is precies waar we naartoe willen: actieve, betrokken inwoners die met een plan komen dat gedragen wordt door de buurt. Goede ideeën zijn altijd welkom! En het hoeft dus niet per se een speeltuin te zijn. Het kan ook een pad voor een ommetje zijn, met bankjes om te rusten; of het plaatsen van beweegtoestellen bij het buurthuis."
Hoe zit het met de bestaande speeltuinen?
"Samen met de stichtingen hebben we de afgelopen tijd intensief samengewerkt en de nieuwe koers bepaald. We willen met z'n allen meer inzetten op het stimuleren van ontmoeten. Ook de verdeling van het subsidiegeld voor het onderhoud van de speeltuinen en de bijdrage van de gemeente voor nieuwe toestellen is onder de loep genomen. Die verdeling is nu eerlijker. Een grote verandering is ook dat we extra activiteiten in de speeltuinen stimuleren. De gemeente subsidieert niet langer een vast bedrag per jaar, maar doet per activiteit een bijdrage. Zo komt er meer reuring. Daarnaast krijgt Kinderboerderij 't Hertenspoor in Echt vanaf nu een bijdrage voor de verzorging van de dieren."
Moeten de bestaande speeltuinen veranderen in buurtplekken?
"Dat hoeft niet, mag wel. Als er aanvragen komen voor nieuwe toestellen of meubilair voor een bestaande speeltuin, bekijken we als gemeente hoe we verbreding kunnen stimuleren. Waarom zou je – bijvoorbeeld - geen jeu de boulesbaan in een speeltuin kunnen aanleggen? We hebben gemerkt dat de stichtingen ervoor open staan. Zij vinden het ook mooi als jong en oud mixen. Dat vergroot de betrokkenheid. We mogen trots zijn op onze 63 (!) buurt- en speelplekken in Echt-Susteren, elk met hun eigen karakter. Wat zijn we als gemeente blij met al die vrijwilligers die zich hiervoor inzetten. Hartstikke bedankt!"