Oekranie Algemene informatie
Informatie over de situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan.
Updates, regelingen en het laatste nieuws vindt u op deze pagina van de Rijksoverheid.
Algemene informatie
Opvang organiseren
Veiligheidsregio Limburg-Noord werkt samen met de 15 Noord-Limburgse gemeenten om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Onze gemeente vangt Oekraïense vluchtelingen voor de langere termijn centraal op in de groepsaccommodatie In de Bandert en in het AZC in Pey. De gemeente houdt zich niet bezig met particuliere opvang. Die valt onder uw eigen verantwoording.
Zelf hulp bieden
Veel inwoners willen iets doen voor mensen uit Oekraïne. Er zijn inmiddels genoeg spullen ingezameld. Er is wel behoefte aan gelddonaties.
Wilt u geld doneren?
Met uw bijdrage aan Giro 555 wordt medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp betaald. Het Rode Kruis is één van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.
Verder kunt u een geld doneren aan de UNHCR. Dat is de internationale vluchtelingenorganisatie die in Oekraïne en in de buurlanden ter plekke noodhulp biedt.
Werkgelegenheid Oekraïense vluchtelingen
Oekraïense vluchtelingen mogen vanaf 1 april 2022 zonder tewerkstellingsvergunning aan het werk in Nederland. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar werkgevers en gevluchte Oekraïners rekening mee moeten houden.
Oekraïense vluchtelingen kunnen gaan werken als zij:
- Zich inschrijven bij de gemeente.
- Een bankrekening openen.
- In loondienst gaan werken. Dit om uitbuiting te voorkomen.
Werkgevers moeten:
- De Oekraïense werknemer aanmelden bij het UWV. Dit moet uiterlijk twee werkdagen voor de 1e werkdag.
- Het UWV informatie geven over de werkzaamheden, de werkuren en de werkplek.
Heeft u vragen over Oekraïense vluchtelingen en werk? Mail dan het WerkgeversServicepunt Midden-Limburg via [email protected]. Zij nemen dan contact met u op.
Oekraïense vluchtelingen kunnen hiervoor een afspraak maken met Artak Manukyan van Menswel. Hij is meestal op maandag en donderdag aanwezig op kantoor bij Menswel. Voor alle overige zaken kunnen de Oekraïense vluchtelingen zich melden bij de tolken op de opvanglocaties. De tolken kunnen ook een afspraak maken met Artak Manukyan.
Kijk voor meer informatie ook op:
'Werk bieden aan Oekraïense vluchtelingen' van de Kamer van Koophandel.
'Werk en inkomen voor vluchtelingen uit Oekraïne' van de Rijksoverheid.
Wilt u vluchtelingen onderdak te bieden?
Of wilt u als vrijwilliger helpen bij de opvang van vluchtelingen? Neem dan contact op met Vluchtelingenwerk Nederland.
Deze organisatie regelt vraag en aanbod voor logeerplekken, in samenwerking met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Bereid u goed voor als u vluchtelingen wilt opvangen. Ga na wat het opvangen van vluchtelingen bij u thuis betekent. Ook als het lange tijd zal duren. Stel uzelf de vraag of dit past dit bij uw woonsituatie.
Lees hier meer over het opvangen van vluchtelingen: Gastgezin - Takecarebnb.
De gemeente houdt zich niet bezig met particuliere opvang. Die valt onder uw eigen verantwoording.
Hulp aan Oekraïense dieren in Nederland
Dierenhulporganisaties, waaronder de Dierenbescherming, werken samen om in Nederland hulp te bieden aan dieren die slachtoffer zijn van de oorlog in Oekraïne. Ze hebben met DierenLot, IFAW en de NFDO één meldpunt. Dit is bereikbaar via telefoonnummer 088 811 33 33 en [email protected].
Zelf hulp nodig
Maakt u zich zorgen over de oorlog in Oekraïne en voelt u zich angstig? Praat erover met familie, vrienden of bekenden of uw (huis)arts. U kunt ook terecht bij Stichting MIND Korrelatie, hier staan psychologen u gratis te woord. Zij kunnen u doorverwijzen indien nodig.
Bij De Luisterlijn kunt u uw verhaal kwijt bij een getrainde vrijwilliger. De Luisterlijn is 24 uur per dag en zeven dagen in de week te bereiken op nummer 088 076 70 00.
Meer informatie
Lees meer informatie over de oorlog in Oekraïne op de website van de Rijksoverheid.
Veelgestelde vragen
Heeft u vragen aan de gemeente over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne? Kijk eerst of uw vraag bij de veelgestelde vragen staat. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact op met de medewerkers het Klant Contact Centrum via telefoonnummer 0475 478 478 of mail naar: [email protected].
Meldpunt Hulp Oekraïne
Menswel verzorgt het centraal meldpunt voor vragen, aanbod en initiatieven rondom hulp aan Oekraïense vluchtelingen in Echt-Susteren. Het meldpunt is de centrale post die de verschillende partijen aan elkaar verbindt.
Wilt u hulp aanbieden als vrijwilligerswerk of als maatje? Geef het door. Menswel zal vrijwilligers ook zelf vragen om bijvoorbeeld te helpen met (sport)activiteiten, als (taal)maatje Nederlands en/of Engels, of met een oproep voor spullen zoals fietsen. Dit gebeurt via het Meldpunt.
Contact
Van maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur en op maandag t/m donderdag van 13.00-17.00 uur kunt u bellen met Menswel op 0475 484 848. Uw wordt dan doorverbonden met een van de medewerkers van het Meldpunt. Een mail sturen kan ook: [email protected].