Omgevingscommissie MER

Welstandseisen zijn regels over hoe uw gebouw eruit moet zien. Als u gaat bouwen of verbouwen moeten uw bouwplannen voldoen aan de welstandseisen. Zo zorgen we ervoor dat een bouwwerk in de omgeving past. De Omgevingscommissie MER kijkt of uw bouwplan aan de eisen voldoet. In deze commissie, die vroeger de welstandscommissie heette, zitten onafhankelijke deskundigen. Zij geven een welstandsadvies.

Wat u moet weten

  • Als u een omgevingsvergunning heeft aangevraagd, kan het zijn dat ook de Omgevingscommissie MER (voorheen welstandscommissie) hierover adviseert.
  • De Omgevingscommissie MER bestaat uit deskundigen op het gebied van bouwen. De commissie bekijkt hoe het bouwwerk eruit komt te zien en welke materialen gebruikt worden. Ook kijkt de commissie of het bouwwerk in de omgeving en bij andere bouwplannen in de buurt past.
  • De beoordeling door de Omgevingscommissie MER kan onderdeel zijn van de vergunningsprocedure of van het vooroverleg. Beoordeling is nodig als uw in een welstandsplichtig gebied wilt (ver)bouwen.
  • Tijdens de vergadering van de Omgevingscommissie MER kunt u uitleg geven over uw plan.
  • De Omgevingscommissie MER is onafhankelijk. De commissie adviseert het college van burgemeester en wethouders. B&W nemen het advies van de Omgevingscommissie MER mee in het besluit over een bouwplan.
  • Aan een advies van de Omgevingscommissie MER zijn kosten verbonden. Deze vindt u in de legesverordening. Omdat de kosten per situatie verschillen, kunt u voor een berekening contact opnemen met de gemeente.

Meer informatie

Hieronder vindt u de Welstandsnota en de bijbehorende kaart.

Bekijk hier de Welstandsnota 2022

Aanvragen

Leg uw bouwplannen voor aan de Omgevingscommissie MER door een initiatief in te dienen. Voeg hier bijlagen aan toe waaruit blijkt wat de plannen zijn. Denk hierbij aan plattegronden, doorsnedes en toelichtingen op kleur- en materiaalgebruik.