PGB of Zorg in natura
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) helpt mensen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Heeft u hiervoor extra zorg of hulpmiddelen nodig? Dan bekijkt de gemeente samen met u of u recht heeft op extra hulp, een zogenaamde maatwerkvoorziening.
Een maatwerkvoorziening is, óf zorg in natura, óf een persoonsgebonden budget (pgb).
Zorg in Natura
Wilt u graag dat de gemeente en de zorgaanbieder alles voor u regelen? Dan kunt u voor zorg in natura kiezen. Bij Zorg In Natura regelt de gemeente de administratie en maakt afspraken met de zorgaanbieder of leverancier. U maakt dan gebruik van één van de zorgaanbieders waarmee de gemeente afspraken heeft gemaakt. De Wmo-klantmanager schakelt de zorgaanbieder die u kiest in. Daarna maakt u zelf afspraken met de zorgaanbieder.
Persoonsgebonden budget
Het Persoonsgebonden budget (pgb) is een geldbedrag dat u kunt gebruiken om zelf zorg en/of
hulpmiddelen in te kopen. Als u gebruik maakt van een pgb moet u zelf het budget kunnen beheren. Dit betekent dat u zelf zorg inkoopt en zorgverleners aanstuurt. U mag ook iemand machtigen om dit voor u te doen. De zorg die u inkoopt moet veilig en cliëntgericht zijn. Daarnaast moet de zorg ook bijdragen aan uw zelfstandigheid.
Een pgb is aan regels gebonden. De Wmo-klantmanager kan u vertellen welke regels er gelden voor welke voorzieningen. LET OP! Bij begeleiding en hulp bij het huishouden krijgt u zelf geen geld. Het geld voor deze hulp wordt op de rekening van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gestort. De hulp die u inkoopt, wordt door de SVB betaald.
Mogelijkheden pgb in de Wmo
Met een pgb regelt u de volgende soorten diensten en/of hulpmiddelen:
- Huishoudelijke hulp;
- Begeleiding in het dagelijkse leven (individuele begeleiding);
- Dagbesteding of kortdurend verblijf;
- Aanpassingen van uw woning;
- Rolstoel of scootmobiel.
Hoe koop ik iets in?
Inkopen hulpmiddelen of woningaanpassing
Pgb’s voor bijvoorbeeld een woningaanpassing, scootmobiel of rolstoel zijn éénmalig. Zij worden door de gemeente zelf uitbetaald. De gemeente betaalt na controle het pgb-bedrag aan u of aan de leverancier.
Inkopen hulp
Met het pgb kunt u zelf hulp inkopen. U kunt hulp inhuren van een professionele zorgorganisatie, van een ZZP’er of van familie of bekenden. Het pgb wordt gebaseerd op de hulpverlener die u inhuurt.
De hulp die u inkoopt moet passen bij de afspraken die u met de gemeente heeft gemaakt. Met andere woorden: de ondersteuning die u inkoopt, moet passen bij de resultaatafspraken die in de toekenningsbrief – de beschikking van de gemeente - staan. Dit geldt voor alle soorten zorgverleners of dit nu familie is of een professionele organisatie.
Het is belangrijk dat u een zorgverlener kiest die de juiste kwaliteit zorg biedt. Als het de zorg onvoldoende is, kan de gemeente uw pgb stopzetten. Er wordt dan naar een andere oplossing gezocht.
Afsluiten zorgovereenkomst
Koopt u via het pgb hulp bij het huishouden of begeleiding? Dan moet u een overeenkomst afsluiten met de persoon die u helpt. Ook als u hulp door familieleden of mantelzorgers inkoopt. In deze overeenkomst staan afspraken over de zorg die u krijgt, de werktijden en de vergoeding.
U bent verplicht om hiervoor de modelovereenkomst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) te gebruiken. Kies de zorgovereenkomst die bij uw situatie past.
LET OP! Heeft u 4 of meer dagen per week zorg van dezelfde persoon? Dan moet u een arbeidsovereenkomst sluiten. Hierbij horen veel rechten en plichten. U moet bijvoorbeeld verplicht een salarisadministratie bijhouden.
Ziek of schade?
Is uw hulp ziek of is er schade veroorzaakt? Kijk dan op de website van SVB wat u kunt doen.
Eigen bijdrage
Voor een pgb betaalt u een eigen bijdrage. U betaalt deze eigen bijdrage van uw eigen inkomen en dus niet uit het pgb zelf.
De eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen is € 21 per maand.
Hoe werkt het uitbetalen van het pgb?
Het Servicecentrum PGB van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt de pgb’s uit. De gemeente meldt uw pgb hiervoor aan bij de SVB.
- U kiest zelf de persoon of organisatie die u helpt;
- U maakt de zorgovereenkomst in orde. Klopt hij, dan wordt hij goedgekeurd;
- U stuurt uw declaraties – het overzicht van de kosten die u heeft gemaakt - naar de SVB of spreekt een vast maandbedrag af. Zorg dat de declaratie klopt;
- De SVB betaalt uw zorgverlener uit.
U kunt alles digitaal regelen via MIJN PGB. De persoon die u gemachtigd heeft, kan dat ook voor u doen. Verandert er iets? Meld dit dan direct bij de SVB.
Weigeren pgb
Een pgb wordt nooit zomaar geweigerd. Dit kan alleen als er sprake is van één van de onderstaande situaties:
- Als u niet pgb vaardig bent en niemand kunt machtigen die het pgb voor u beheert;
- Als er geen volledig budgetplan is of als iemand niet bereid is om dit budgetplan te bespreken;
- Als er sprake is van financiële problemen met juridische gevolgen, zoals loonbeslag of beslag op uw uitkering;
- Als volgens de gemeente niet voldoende aangetoond is dat met het pgb zorg van een goede kwaliteit kan worden geleverd.
Meer informatie?
Handige websites
- Op de website www.meerkosten.nl is een wegwijzer te vinden voor mensen met hoge zorgkosten. Hier is onder andere informatie te vinden over belastingvoordelen en regelingen.
- Per Saldo is de belangenvereniging voor mensen met een pgb. Hier kunt u ook testen of u geschikt bent om een pgb te beheren.
Mocht u er niet uitkomen kunt u natuurlijk ook altijd de gemeente contacteren door te mailen naar [email protected] of te bellen naar 0475 478 478.