Resultaten duurzaamheidspeiling
Ruim driekwart van onze inwoners vindt het onderwerp duurzaamheid (heel) belangrijk en ziet voor zichzelf een belangrijke rol in het behalen van de duurzaamheidsdoelen van onze gemeente. Een kleine meerderheid wil meer doen dan nu. Daarbij is hulp van de gemeente welkom. Verreweg de meeste steun voor groene energie gaat naar zonnepanelen op daken van bedrijven en/of openbare gebouwen. Dat en meer blijkt uit de peiling onder inwoners die onafhankelijk onderzoeksbureau Enneüs begin 2024 uitvoerde.
Wethouder Meuwissen is blij dat ruim 1.100 inwoners de moeite namen om de vragenlijst in te vullen. "We gaan goed kijken naar de antwoorden die we hebben gekregen. Ook om te bepalen wat ze betekenen en welke gevolgen ze hebben voor onze lokale duurzaamheidsplannen. We kijken daarbij ook wat er in het land, in onze provincie en in onze regio gebeurt. Hoe we als gemeente onze inwoners kunnen helpen, heeft op korte termijn onze prioriteit."
Samenvatting van belangrijkste resultaten
De onderstaande infographic laat de belangrijkste resultaten van de duurzaamheidspeiling zien.
Aanpakken klimaatverandering
Ruim driekwart van de inwoners ziet klimaatverandering als een belangrijk probleem dat moet worden aangepakt en vindt het belangrijk om over te stappen van fossiele brandstoffen naar groene energie. Er is een brede bekendheid met verschillende vormen van duurzaamheid. Zoals groene energie opwekken, energie besparen, opnieuw gebruiken van materialen, zorgen voor de natuur, opnieuw gebruiken van water en duurzaam voedsel en het opslaan van energie.
2050 energieneutraal
Bijna de helft van de inwoners kent de landelijke doelstelling om in 2050 energieneutraal te zijn. Meer dan de helft wist niet dat de gemeente Echt-Susteren haar eigen plannen om dit te kunnen behalen in 2040 klaar wil hebben. Energieneutraal betekent in dit geval dat alle energie die inwoners en ondernemers binnen de gemeente gebruiken op een duurzame manier is opgewekt.
Eigen inzet
Driekwart van de inwoners ziet voor zichzelf een belangrijke rol in het behalen van de duurzaamheidsdoelen van de gemeente. Veel inwoners van Echt-Susteren zijn op dit moment zelf al bezig met verduurzaming. Ze letten vooral op het eigen energieverbruik, hun afval en wekken groene energie op. Inwoners zijn minder bezig met duurzaam vervoer en het letten op wat zij eten en drinken.
Top drie belangrijkste reden voor duurzaamheid
- Het tegenhouden van klimaatverandering
- Het is positief voor de gezondheid
- Het besparen van kosten
Meerderheid wil meer doen – met hulp gemeente
Een kleine meerderheid van de inwoners wil (nog) meer doen aan duurzaamheid dan zij op dit moment al doen. Daarbij willen zij vooral meer letten op hun eigen energieverbruik, afval en energieopwekking. Hulp van de gemeente is daarbij welkom. Met name subsidies op energiebesparende of duurzame maatregelen zouden het maken van duurzame keuzes stimuleren en verduurzaming makkelijker en toegankelijker maken voor iedereen. Hierbij noemen inwoners vaak oplossingen als een warmtepomp of een thuis- of buurtbatterij. Voor de meeste inwoners speelt het eigen spaargeld een grote rol in het wel of niet kunnen verduurzamen.
Rol van de gemeente
Ook voor de gemeente zien inwoners een belangrijke rol weggelegd in het behalen van de duurzaamheidsopgave. Met name in:
- het opwekken, verdelen en opslaan van groene energie en
- het helpen van inwoners om zelf duurzamer te worden.
Het is opvallend dat inwoners van alle leeftijden van mening zijn dat de gemeente meer moet doen om hen te helpen om duurzamer te worden. Over de manier waarop dit moet gebeuren verschillen de meningen. Jongere inwoners zien de gemeente in een meer helpende rol, waarbij het hen (financieel) gemakkelijker wordt gemaakt om te verduurzamen. Oudere inwoners ontvangen van de gemeente liever informatie over duurzaamheid. Kijkend naar de eigen situatie, zodat zij advies op maat krijgen.
Belangrijkste taken gemeente bij groene energie
Inwoners zien als belangrijkste taken voor de gemeente op het gebied van groene energie:
- Het mogelijk maken van een goede verdeling en opslag: opslag op kleine schaal in de vorm van buurt- en thuisbatterijen hebben de voorkeur
- Het opwekken van groene energie: hierbij is het voor inwoners met name belangrijk dat de natuur niet wordt aangetast en dat het veilig moet gebeuren, voor mens en dier
Meeste steun voor zon op daken
Van de mogelijke manieren om groene energie op te wekken, is onder inwoners verreweg de meeste steun om dit te doen met zonnepanelen op daken van bedrijven en/of openbare gebouwen. Gevolgd door zonnepanelen in zonneweides, windmolens en energie uit biomassa (ongeveer elk een derde van de inwoners).