Samen vergroenen we de gemeente met geveltuintjes

Echt-Susteren is een groene gemeente met veel natuur en een prettige leefomgeving. Om dit verder te versterken, brengen we samen met inwoners nog meer groen in de straten. In sommige gebieden is weinig ruimte voor groen. Geveltuintjes kunnen hier een goede oplossing zijn. Deze smalle stroken groen langs de gevel van een woning zorgen niet alleen voor een mooiere straat. Ze dragen ook bij aan een gezondere natuur en helpen de omgeving beter bestand te maken tegen het veranderende klimaat.

Waarom een geveltuin?

Vooral in de bebouwde gebieden in de gemeente zijn nog plekken met weinig groen. Veel van deze plekken, zoals straten en stoepen, zijn verhard. Ze kunnen regenbuien en hoge temperaturen slecht opvangen. Geveltuintjes zijn een duurzame en eenvoudige manier om straten groener te maken. Ze zorgen voor verkoeling, verbeteren de luchtkwaliteit en helpen regenwater op te vangen. Hierdoor is er minder wateroverlast. Het groen trekt bijen, vlinders en hommels aan, wat goed is voor de natuur.

Geveltuintjes hebben ook sociale voordelen. "Mensen komen vaker buiten, maken een praatje met buren en voelen zich prettiger in een groene omgeving. Een kleine aanpassing kan veel betekenen voor hoe inwoners hun buurt ervaren," zegt wethouder Hub Meuwissen (Beheer Openbare Ruimte). Hij kijkt uit naar de start van het project. "Geveltuintjes helpen ook tegen hitte en zorgen voor een gezondere leefomgeving. Dit doen we samen met onze inwoners."

Wethouder Hub Meuwissen plaatst een plant in een geveltuintje

Samen aan de slag

Inwoners zonder voortuin komen in aanmerking voor een geveltuin. Dit geldt voor zowel huiseigenaren als huurders, die wel toestemming van de verhuurder nodig hebben. De gemeente helpt bij de aanvraag en legt de geveltuin aan. Deze kosten betaalt de gemeente. "Bewoners zorgen zelf voor het beplanten en onderhouden van hun geveltuin. Hierdoor spelen ze zelf ook een actieve rol in het vergroenen van hun straat", zegt wethouder Meuwissen.

Er zijn enkele regels. De geveltuin mag maximaal 45 centimeter diep zijn en er moet genoeg ruimte op de stoep overblijven voor voetgangers. Planten met snelgroeiende wortels, doornen of stekels, en bomen mogen niet in de geveltuin worden geplaatst. De gemeente moedigt het gebruik van planten aan die van nature in Nederland voorkomen. Deze zijn goed bestand tegen het Nederlandse klimaat en zijn het meest geschikt voor de insecten en vogels die van oorsprong in onze omgeving voorkomen. Ook mag er geen reclame of andere bouwwerken in de geveltuin worden geplaatst.

Geveltuintjes maken een verschil

Het idee van geveltuintjes heeft zich al bewezen in andere steden en dorpen. Uit onderzoek blijkt dat het aantal insectensoorten in geveltuintjes daar aanzienlijk is toegenomen. Geveltuintjes zorgen voor belangrijke verbindingszones, die insecten helpen van de ene groene plek naar de andere te bewegen. Ze zijn niet alleen functioneel in de zomer, wanneer de bloemen in bloei staan, maar ook in de winter. "Dat is precies wat we willen bereiken: meer groen, meer leven en een prettigere woonomgeving voor iedereen," zegt wethouder Meuwissen. De wethouder hoopt dat veel inwoners zich aanmelden voor dit project. "De eerste deelnemers kunnen als ambassadeurs dienen en andere inwoners inspireren. Overal waar we kunnen vergroenen, willen we dat stimuleren."

"Meer groen, meer leven en een prettigere woonomgeving voor iedereen. Dat is precies wat we willen bereiken."

Wethouder Hub Meuwissen

Meer groen samen doen

Het vergroenen doet de gemeente graag samen met inwoners. Naast geveltuintjes loopt er ook een bloemenproject in de gemeente. Inwoners kunnen gratis een bloemenmengsel aanvragen om hun omgeving groener en fleuriger te maken. Dit is een mooie optie voor mensen met een voortuin die niet in aanmerking komen voor een geveltuin. Een andere manier waarop we samen het groen in de gemeente verzorgen, is door inwoners de mogelijkheid te geven om een stukje gemeentelijk plantsoen zelf te onderhouden. Dit gebeurt al op meerdere plekken en de gemeente staat open voor nieuwe aanmeldingen. Deze initiatieven hebben allemaal hetzelfde doel: de gemeente groener en levendiger maken en meer verschillende soorten insecten aantrekken.

Meer informatie

Binnenkort volgt meer informatie over hoe u een geveltuin kunt aanvragen. Houd de website en andere kanalen van de gemeente in de gaten.