Studietoeslag

Veel studenten hebben een bijbaan om hun studie te betalen. Heeft u een beperking? Dan is het soms lastig om naast uw studie te werken. Daarom is er de studietoeslag. Die helpt u om toch een opleiding te doen. De studietoeslag is een maandelijkse bijdrage.

Wat u moet weten

Kom ik in aanmerking?

U komt wel in aanmerking voor studietoeslag als:

  • U een lichamelijke of geestelijke beperking of een chronische ziekte heeft, waardoor u niet kunt werken naast uw studie.
  • U studiefinanciering of een tegemoetkoming scholieren (Wtos) krijgt.

U komt niet in aanmerking hiervoor als:

  • U een Wajong-uitkering krijgt.
  • U inkomsten heeft uit betaald werk.

Stagevergoeding

Ontvangt u een stagevergoeding? Dan geeft u dit aan ons door. Is de stagevergoeding hoger dan een bepaald bedrag? Dan trekken wij het bedrag erboven van de studietoeslag af. Kijk voor het geldende bedrag op de website van de Rijksoverheid.

Verklaring deskundige

Heeft u een bewijs of verklaring van een deskundige van uw beperking of ziekte? Levert u deze dan bij ons in. Heeft u nog geen bewijs? Dan kunnen wij een deskundige (bijvoorbeeld een arts) vragen om dit te onderzoeken.

Hoeveel studietoeslag krijg ik?

De hoogte van de studietoeslag is afhankelijk van uw leeftijd. Kijk voor het bedrag dat voor uw leeftijd geldt op de website van de Rijksoverheid. De bedragen wijzigen automatisch op 1 januari en 1 juli.

Wat moet ik doen?

U vraagt de studietoeslag aan door contact op te nemen met Servicecentrum MER. Bel: 0475 - 25 59 50. Wij sturen u dan het juiste aanvraagformulier en een lijst van de bewijzen die we nodig hebben.

Hoe gaat het verder?

U hoort binnen 8 weken of u studietoeslag krijgt. U krijgt hierover een brief. Als uw aanvraag niet compleet is, krijgt u een brief waarin staat welke papieren u nog moet inleveren.
De studietoeslag wordt per maand uitbetaald. U krijgt de studietoeslag zolang u studeert en er geen veranderingen zijn.

Wijzigingen doorgeven

Gaat u werken? Stopt u uw studie of stopt u tijdelijk? En stopt uw studiefinanciering daarom? Of voldoet u niet meer aan een van de andere voorwaarden? Geef dit dan direct aan ons door. De studietoeslag stopt dan.
Geef wijzigingen op tijd door. Dan hoeft u geen geld terug te betalen. Wilt u later toch weer studietoeslag ontvangen? Dan moet u dit opnieuw aanvragen.

Ik heb nog een vraag. Waar kan ik terecht?

Neem contact op met de gemeente. Bel: 0475 - 25 59 50.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de studietoeslag op de website van de Rijksoverheid.