Woning of kamers verhuren aan arbeidsmigranten
Wilt u een verblijfsruimte verhuren aan arbeidsmigranten in de gemeente Echt-Susteren? Dan dient u hiervoor een verhuurvergunning aan te vragen. U heeft ook een verhuurvergunning nodig als het gaat om een bestaande verhuursituatie. Het aantal personen waaraan u verhuurt is daarbij niet relevant. Indien het een bestaande verhuursituatie betreft heeft u tot 1 januari 2026 de tijd om de vergunningaanvraag in te dienen. U vraagt deze vergunning aan bij de gemeente.
Verhuur aan arbeidsmigranten is verboden op basis van het Omgevingsplan
Het is niet toegestaan om zonder vergunning een (deel van een) woning of (een) kamer(s) te verhuren aan arbeidsmigranten. Dat is in het Omgevingsplan Echt-Susteren vastgelegd. U heeft daarvoor altijd een (planologische) omgevingsvergunning nodig. Wilt u vervolgens gaan verhuren aan arbeidsmigranten dan heeft u naast deze omgevingsvergunning een verhuurvergunning nodig. Lees hieronder meer over de verhuurvergunning en de voorwaarden die daarvoor gelden.
Verhuurvergunning
De gemeenteraad heeft op 13 maart 2025 de 'Verhuurverordening verblijfsruimten arbeidsmigranten Echt-Susteren 2025' vastgesteld. Deze Verordening is gebaseerd op de Wet goed verhuurderschap; deze wet richt zich op de plichten en het gedrag van de verhuurder en op de bescherming van de huurder.
Voorwaarden
De verhuurvergunning kunt u verkrijgen door aan de volgende voorwaarden te voldoen:
A. U volgt de 7 regels van goed verhuurderschap:
- De verhuurder mag de woningzoekende niet discrimineren;
- De verhuurder mag de huurder niet bedreigen of bang maken;
- De verhuurder mag maximaal 2 maanden kale huur aan borg vragen;
- De verhuurder moet een schriftelijk huurcontract maken;
- De verhuurder moet huurders goed informeren over:
a. rechten en plichten van de huurder over de woning, ook die niet in het huurcontract staan;
b. de hoogte van de borg en wanneer huurders die terugkrijgen als het huurcontract stopt;
c. contactinformatie waar de huurder de verhuurder kan bereiken;
d. informatie over het meldpunt slecht verhuurderschap;
e. de servicekosten: verhuurders moeten een compleet jaaroverzicht van de kosten laten zien. - U moet de huurovereenkomst los van de werkovereenkomst vastleggen.
- U moet de huurder schriftelijk informeren in een taal die hij of zij begrijpt.
B. De huur die u rekent mag niet te hoog zijn:
- er is een maximale huurprijs;
- er is een maximale jaarlijkse huurprijsverhoging.
- U controleert of de huur te hoog is op de pagina Hoeveel huur betaal ik maximaal voor mijn woning? | Rijksoverheid.nl
C. U heeft alle andere vergunningen aangevraagd die u nodig heeft. Bijvoorbeeld:
- a. een omgevingsvergunning als u de woning wilt splitsen in meerdere woningen, of
- b. omzetten naar meerdere kamers, of transformeren van bijvoorbeeld een kantoor;
D. U maakt een meerjarenonderhoudsplan
In dit plan staat ten minste:
- welk onderhoud u de komende 5 jaar aan uw gebouw doet;
- hoeveel kosten u voor die werkzaamheden begroot hebt.
Volgorde en behandeling van de aanvraag
- Voor het verhuren van een of meerdere woningen met gedeelde voorzieningen, zoals kamers, vraagt u eerst een omgevingsvergunning aan. Bij de behandeling van een aanvraag voor een omgevingsvergunning beoordeelt de gemeente of uw initiatief passend is binnen de regelgeving voor huisvesting.
- Zijn de te verhuren woningen bedoeld voor arbeidsmigranten en vinden wij uw initiatief passend? Dan moet u nog een verhuurvergunning aanvragen.
Wij controleren bij de verhuurvergunningaanvraag of u niet eerder heeft gehandeld zonder of in strijd met een vergunning die u nodig had. Daarnaast onderzoekt de gemeente aan de hand van de Wet Bibob of er een ernstig gevaar dreigt dat u de vergunning gaat misbruiken.
Adviesbureau inschakelen
De gemeente adviseert huis-/pandeigenaren contact op te nemen met een bouwkundig en/of planologisch adviesbureau. Zo'n bureau kan helpen met het indienen van de vereiste aanvragen. Een bouwkundig adviesbureau kan tevens ondersteunen bij de aanvullende regels die de gemeente stelt aan het huisvesten van arbeidsmigranten. Ook moeten er bepaalde brandveiligheidsvoorzieningen (branddeken, brandblussers, voldoende rookmelders) in de woning aanwezig zijn.
Toezicht en handhaving
De gemeente heeft de wettelijke plicht te controleren hoe er in de gemeente omgegaan wordt met verhuur aan arbeidsmigranten: voldoen verhuurders aan alle eisen en blijft de leefbaarheid op peil in de gemeente? Of worden verblijfsruimten verhuurd zonder een omgevingsvergunning? Dan kunnen we hiertegen handhavend optreden. De eigenaar krijgt altijd eerst de gelegenheid om op korte termijn aan de eisen te voldoen. Is dat niet mogelijk of trekt een verhuurder zich niets van de eisen aan, dan gaan we over tot handhaving en kunnen wij een geldboete opleggen. Bij herhaalde overtreding kunnen wij de verhuurvergunning intrekken.