Voorkom overlast door ongedierte

Op verschillende plekken binnen de gemeente zorgen ratten en ander ongedierte voor overlast. Als grondeigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van ongedierte op uw eigen terrein. De kans dat ongedierte zich in de buurt van uw huis ophoudt is groter als er voedsel te vinden is. Als ongedierte niets eetbaars kan vinden heeft het geen reden om te blijven. Het is daarom belangrijk dat u uw omgeving zo onaantrekkelijk mogelijk maakt voor ongedierte.

Ongedierte bestrijden Door de huidige wetgeving is giftig lokaas om ongedierte te bestrijden voor particulieren niet meer verkrijgbaar. Bestrijd ongedierte daarom door de omgeving rondom uw huis onaantrekkelijk te maken. Berg (dieren)voedsel op in gesloten voorraadbussen of tonnen. Gooi afval direct in een gesloten container en scheid etensresten in de groene GFT-afvalbak en zorg dat ongedierte er niet bij kan komen. Voorkom ook dat er gekookte etensresten in een mest- of composthoop komen. Dit trekt ongedierte aan. Rauwe groente en tuinafval kunnen wel in de mest- of composthoop.

Overlast melden

Heeft u overlast van ongedierte in uw buurt? Maak dan een melding via Fixi. Dit kan met de Fixi app op uw smartphone of via de pagina Melden. De gemeente laat dan een deskundige langskomen om samen met u het probleem in kaart te brengen.

Infographic over ongedierte bestrijding
Uitgeschreven tekst van de infographic

Tips tegen ongedierte zoals ratten en muizen

  • Spoel geen eten door het toilet.
  • Gooi afval in de afvalcontainers en scheid etensresten bij het GFT.
  • Raap noten en vruchten meteen op.
  • Voer geen brood of etensresten aan vogels. Doe dit alleen als het echt vriest.
  • Dicht gaten en kieren in de woning.
  • Zorg ervoor dat er geen gekookte etensresten in mest-, of composthopen komen.
  • Berg dierenvoeding van uw huisdieren goed op zodat ratten en muizen er niet bij kunnen (in schuurtjes, tuinhuisjes of loodsen liefst in een dichte ton).