Over duurzaamheid
Het woord duurzaamheid is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar wat is het precies? Denk aan de opwarming van de aarde. Veranderingen in het klimaat en de problemen met brandstoffen, zoals steenkool, olie en aardgas die gevolgen hebben voor het milieu). Dat en meer dwingt ons tot actie. De gemeente Echt-Susteren neemt haar verantwoordelijkheid om deze uitdagingen aan te gaan voor een duurzamere toekomst.
Wat betekent duurzaamheid voor ons?
Duurzaamheid gaat verder dan groene energie alleen. Het gaat om het verminderen van onze CO2-uitstoot. Het aanpakken van klimaatverandering. En het zorgen voor een schone en gezonde leefomgeving. De gemeente Echt-Susteren staat, net als alle andere gemeenten in Nederland, voor de opgave om uiterlijk in 2050 energieneutraal te zijn. Een ambitieuze doelstelling die we serieus nemen.
Onze stappen tot nu toe
Al veel gemeentelijke gebouwen hebben zonnepanelen. Hiermee wekken we groene energie op. In 2020 zijn de voorbereidingen gestart voor de aanleg van vijf zonneparken. De vergunningen zijn daarvoor verleend. Een park is al in gebruik.
Daarnaast informeren en moedigen we organisaties, bedrijven, en inwoners aan om hun gebouwen en woningen te verduurzamen.
We maken ook wel eens pas op de plaats. Zoals eind 2023 met de onderzoeken die nodig zijn naar de haalbaarheid van windparken. Landelijk en regionaal is er de afgelopen jaren veel veranderd. De vraag naar energie stijgt. Er zijn technische ontwikkelingen en beperkingen, zoals het overvolle stroomnet. Dat vraagt om een andere kijk op het opwekken van duurzame energie.
Het besparen van energie en afstemmen van vraag en aanbod van duurzame energie (hoeveel energie we nodig hebben en hoeveel energie we kunnen maken), vormen belangrijke sleutels in dit proces. Dat vraagt niet alleen technische oplossingen, maar ook om gedragsverandering.
Wat staat er op de planning?
De gemeente Echt-Susteren gaat de invulling van de duurzaamheidsopgave opnieuw bekijken. Een duurzaamheidspeiling onder inwoners (begin 2024) is een van de stappen daarbij. Meer informatie en de onderzoeksresultaten vindt u op de pagina 'Resultaten duurzaamheidspeiling'.
We helpen (sport)verenigingen in hun verduurzaming. We blijven actief betrokken bij de Nationale Duurzame Huizen Route en de Nationale Klimaatweek. We willen woningeigenaren nog meer helpen met het verduurzamen van hun woning. En dat geldt ook voor het verduurzamen van bedrijven.
Ook afval en circulariteit betrekken we erbij. Daarnaast werken we aan de uitbreiding van openbare laadpalen en het behalen van onze doelen voor 2050. Het tempo van activiteiten kan verschillen. De aandacht blijft.
Een aardgasvrije toekomst
We hebben als doel om in 2030 een 20% aardgasreductie te bereiken. Dit betekent niet dat iedereen verplicht wordt om aardgasvrij te gaan. We willen wel besparen en isoleren stimuleren. Als u al stappen wilt zetten richting aardgasvrij wonen, staan we voor u klaar. Wij helpen u graag verder. Kijk ook eens op onze pagina Verduurzaming woning. Of kijk op de aardgasvrijchecker voor een alternatief om uw woning te verwarmen.
Samen maken we het verschil!
Laten we als inwoners, bedrijven en gemeente samenwerken aan een duurzaam Echt-Susteren. De gemeente kan dit niet alleen. Samen kunnen we een positieve invloed hebben op onze samenleving en onze aarde. Samen bouwen we aan een duurzaam leven in Echt-Susteren.